Dziś imieniny obchodzi: Judyta, Benedykt
06 maja 2024
Międzynarodowy sukces kulinarny uczniów z Zespołu Szkół w Żarkach
Dodano: 23 listopada 2015 Wyświetlono: 1788 razy 0 Komentarzy

Kolejny sukces kulinarny, tym razem o zasięgu międzynarodowym, odnieśli uczniowie Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach. Szymon Damian i Karol Maślanka zdobyli pierwsze miejsce w konkursie gastronomicznym "V Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku" pt. "Śląski Finger Food".

Do finału zakwalifikowało się 16 drużyn. Konkurs był niezwykle wymagający, bo tradycyjną kuchnie śląską należało wykonać w nowoczesnych technikach kulinarnych w określonym czasie 90 minut.

- Uczniowie wykonali cztery zestawy konkursowe śląskich finger foodów, których głównymi składnikami były: śledź solony a’la matias, grillowana marynowana papryka i suszone pomidory - mówi Marzenna Lesiak, która przygotowywała uczniów do udziału w konkursie.

Uczniowie z Żarek przyrządzili krupniok z kyjzą i suszonymi pomidorami, trus z grillowaną cukinią i marynowaną papryką, a także harynki z tomatami, marynowaną papryką i cebulą. Jury w konkursie pod uwagę brało smak, dobór składników, wygląd i aranżację, przygotowanie stoiska pracy, zużyty surowiec, wygląd stanowiska po zakończeniu pracy, profesjonalizm i czystość pracy.

Nasi uczniowie zdobyli pierwsze miejsce. Gratulujemy!

Żródło:
DODAJ KOMENTARZ
PODAJ WYNIK: 9+5

Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli nie masz jeszcze konta. Możesz dodać komentarz jako gość.

Zobacz wszystkie wiadomości →