Dziś imieniny obchodzi: Maria, Stanisław
03 maja 2024
Najlepsze gospodarsto i zakład w Powiecie Myszkowskim
Dodano: 17 sierpnia 2015 Wyświetlono: 1747 razy 0 Komentarzy

Reprezentujące Powiat Myszkowski gospodarstwo rolne państwa Mateusza Belecia z Sokolnik oraz Zakłady Mięsne „Józan”z Rzeniszowa zostały zgłoszone do konkursu na najlepsze gospodarstwo rolne i najlepszy zakład przetwórstwa rolno-spożywczego Regionu Częstochowskiego.

Konkurs odbywa się corocznie w związku z otwarciem Krajowej Wystawy Rolniczej, organizowanej podczas Ogólnopolskich Dożynek Jasnogórskich. Gospodarstwa rolne i zakłady z Powiatu Myszkowskiego już wielokrotnie osiągały sukces, zdobywając nagrody i wyróżnienia. Dożynki połączone z konkursem od lat cieszą się wielką popularnością, promując rolnictwo poprzez prezentacje rolne oraz nobilitacje wyróżniających się rolników.

Gospodarstwo i zakład wizytowała specjalna komisja, złożona z przedstawicieli Urzędu Miasta w Częstochowie, Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego i Powiatu Myszkowskiego. Powiat reprezentował Członek Zarządu Mariusz Morawiec. Z myszkowskiego biura ODR udział w komisji wzięła Iwona Chmurzewska

W tym roku szanse na wyróżnienie ma gospodarstwo, które prowadzi Mateusz Beleć, który kontynuuje rodzinne tradycje rolnicze. Obowiązki związane z gospodarstwem przejął po rodzicach w 2011 roku i z sukcesami rozwija je nadal.
Powierzchnia jego gospodarstwa wynosi 40 ha. Głównym kierunkiem działalności jest chów trzody chlewnej w cyklu zamkniętym (30 macior, 12 opasów). Produkcja zwierzęca oparta na paszach własnych. 
Ponadto ważnym składnikiem działalności jest uprawa zbóż – pszenicy ozimej (9 ton/ha) oraz mieszanek jarych (3 tony/ha).
Gospodarstwo wyposażone jest w nowoczesny sprzęt rolniczy.

Mateusz Beleć prowadzi gospodarstwo w sposób bardzo profesjonalny. Korzystał z działania „Młody rolnik” na lata 2007-2013 w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Ma zamiar ubiegać się o środki PROW na lata 2014-2020.

W konkursie na najlepszy zakład przetwórstwa rolno-spożywczego udział bierze firma „Józan” Anny Kaczorowskiej. To zakład bardzo utytułowany, który w swojej działalności osiąga wielkie sukcesy. 
Firma powstała w 1994 roku. Obecnie zakład zatrudnia ponad 100 osób. Należy zaznaczyć, że zakład spełnia bardzo wysokie standardy unijne w zakresie skupu, uboju, oraz rozbioru mięsa na elementy.
Zakład posiada wykwalifikowaną kadrę pracowniczą, która posiada stosowne zaświadczenia o swoich kwalifikacjach. Na bieżąco uczestniczą 
w kursach i szkoleniach niezbędnych w wykonywaniu swojej pracy na stanowiskach.
W zakładzie są wykorzystywane odnawialne źródła energii – odzysk ciepła z agregatów chłodniczych- ciepło które jest odbierane od mięsa dotychczas było usuwane do atmosfery. Po zastosowaniu układu do odzysku ciepła, ciepło odpadowe i ciepło z wykonywanej pracy urządzeń chłodniczych jest wykorzystywane do podgrzania wody użytkowej. W szczytowym momencie pracy urządzeń chłodniczych układ odzyskuje około 260 kW w postaci energii cieplnej. Dzięki układowi do odzysku  ciepła zakład ogranicza emisję dwutlenku węgla do atmosfery, co wpisuje szeroko rozumiane działania proekologiczne.
W 2013 roku została wybudowana ogromna mrożnia, co jeszcze podniosło standard działalności.
Zwierzęta skupuje się z województw: Małopolskiego, Świętokrzyskiego, Opolskiego, Wrocławskiego, Poznańskiego.

 

Żródło: http://www.powiatmyszkowski.pl
DODAJ KOMENTARZ
PODAJ WYNIK: 6+5

Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli nie masz jeszcze konta. Możesz dodać komentarz jako gość.

Zobacz wszystkie wiadomości →