Dziś imieniny obchodzi: Agnieszka, Czesław
20 kwietnia 2024
Najlepsze gospodarstwo rolne i zakład przetwórstwa w Powiecie Myszkowskim
Dodano: 22 sierpnia 2016 Wyświetlono: 1536 razy 0 Komentarzy
Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska i gospodarstwo rolne Krystiana Pikuły zostały wyróżnione w konkursie na najlepsze gospodarstwo i zakład przetwórstwa rolno-spożywczego Regionu Częstochowskiego. Zarząd Powiatu Myszkowskiego, oprócz udziału w typowaniu podmiotów, ufundował nagrody dla naszych laureatów.
 
Jak co roku podczas Krajowej Wystawy Rolniczej w Częstochowie i Dożynek Jasnogórskich ma miejsce uroczysta gala finałowa konkursu. Przedsiębiorcy i rolnicy z Powiatu Myszkowskiego już niejednokrotnie zdobywali nagrody i wyróżnienia za swoją działalność. Dożynki połączone z konkursem od lat cieszą się wielką popularnością, promując rolnictwo poprzez prezentacje rolne oraz nobilitacje wyróżniających się rolników i osób zaangażowanych w przetwórstwo rolne.
 
Przed kilkoma dniami specjalna komisja, złożona z przedstawicieli Powiatu Myszkowskiego, Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział w Częstochowie i Urzędu Miasta Częstochowy, przeprowadziła wizytację zarówno wytypowanego gospodarstwa rolnego, jak i zakładu przetwórstwa. Powiat Myszkowski reprezentował Członek Zarządu Jakub Grabowski i przedstawicielka Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Myszkowie Iwona Chmurzewska.

W kategorii Najlepsze Gospodarstwo Rolne – w konkursie bierze udział gospodarstwo Krystiana Pikuły z Mzurowa na terenie gminy Niegowa. Powierzchnia gospodarstwa, specjalizującego się zarówno w produkcji roślinnej jak i zwierzęcej, to przeszło 40 ha gruntów ornych. Uprawą dominującą jest nie tylko rzepak ozimy, ale też zboża, takie jak: jęczmień, pszenica i pszenżyto. Ponadto gospodarstwo skupia się na hodowli bydła mlecznego.

Stan pogłowia przedstawia się następująco: krowy mleczne 14, jałówki hodowlane 10 szt., cielęta 8 szt. Co więcej pan Krystian jest tzw. „młodym rolnikiem”, bowiem w 2011 roku był beneficjentem działania „Premia dla Młodych Rolników” w ramach PROW (Programów Rozwojów Obszarów Wiejskich w latach 207-2013).

W kategorii Najlepszy Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego wyróżniona została, prowadzona od 1995 roku przez prezesa Romana Kurka, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska z Żarek, która obecnie zajmuje się produkcją chleba. Piekarnia prowadzi wypiek metodą tradycyjną na piecu RRK opalanym węglem. Każdy bochenek jest pieczołowicie przygotowywany i wsuwany na łopacie do pieca.

Wielkość wypieku to około 30 ton miesięcznie. Dominuje chleb mieszany, pszenno-żytni, wypiekany w blaszkach lub bezpośrednio na trzonie pieca. Obecnie firma współpracuje z dwoma dostawcami mąki. Wyroby piekarni można kupić na terenie Powiatu Myszkowskiego, a sprzedaż odbywa się zarówno w sieciach sklepowych, jak i – na terenach, gdzie nie ma sklepów – z samochodu. 

Obecnie w piekarnie pracuje 20 osób. Praca odbywa się przez 6 dni w tygodniu w systemie: I zmiana – godz. 3.00 – 11.00 i III zmiana – godz. 20.00-3.00 – zgodnie z zapotrzebowaniem lokalnej klienteli.

Zakład powstał w 1907 r. Początkowo nosił nazwę - Stowarzyszenie Spożywcze Chrześcijańskie w Żarkach, a w roku 1919 została ona zmieniona na Chrześcijańskie Spółdzielcze Spożywców w Żarkach. W roku 1948 utworzono nazwę, która obowiązuje do dzisiaj.

Uroczystość wręczenia nagród odbędzie się 3 września w Akademii Polonijnej w Częstochowie.

Żródło: http://www.powiatmyszkowski.pl
DODAJ KOMENTARZ
PODAJ WYNIK: 23+5

Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli nie masz jeszcze konta. Możesz dodać komentarz jako gość.

Zobacz wszystkie wiadomości →