Dziś imieniny obchodzi: Bernadetta, Ksenia
16 kwietnia 2024
VIII Chorońskie Prażuchy
Dodano: 23 sierpnia 2018 Wyświetlono: 1599 razy 0 Komentarzy

W minioną sobotę już po raz kolejny w malowniczej scenerii Alei Lipowej w Choroniu odbyły się „VIII Chorońskie Prażuchy” i „V Święto Miodu”. Powiat Myszkowski reprezentowała Wicestarosta Anna Socha-Korendo.

Sprzyjająca aura i atrakcyjny program imprezy przyciągnął do Alei Lipowej tłumy osób żądnych dobrej zabawy i niezapomnianych wrażeń - zarówno mieszkańców Gminy, jak i gości, którzy „Chorońskie Prażuchy” na stałe wpisali do swoich kalendarzy, jako imprezę, na którą warto przyjechać. I na pewno nasi goście się nie zawiedli. Jak zwykle bowiem czekało na zgromadzonych mnóstwo niespodzianek, atrakcje na scenie i smakowite potrawy serwowane przez niezastąpionych emerytów z Choronia. „Chorońskie Prażuchy” poprowadziła Magdalena Ryziuk-Wilk – dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju.

W sobotnie popołudnie na scenie w Alei Lipowej pojawili się zarówno lokalni artyści jak i ogólnopolskie gwiazdy. Tradycyjnie jako pierwsi wystąpili najmłodsi - dzieci ze Szkoły Podstawowej w Choroniu, przygotowane przez Marię Torbus: Eliza, Natalia, Amelka, Julka, Ada, Ania, dwie Wiktorie, Kacper i Nikodem, które zaprezentowały swoje talenty zarówno taneczne, wokalne i muzyczne, jak i sportowe – mogliśmy podziwiać pokaz samoobrony z zakresu Taekwondo w wykonaniu Nikodema. Następnie sceną zawładnęła Orkiestra Dęta z Choroniagrając znane utwory muzyczne. Po występie orkiestry przyszła kolej na prezentację artystyczną Jurajskiej Kapeli Biesiadnej z Poraja, której skoczne rytmy poderwały część publiczności do tańca. Ludowy nastrój na scenie wprowadziły panie zZespołu Śpiewaczego „Choronianki”, które wraz ze swoim instruktorem zaprosiły do wspólnego śpiewania piosenki „Płynie Wisła płynie”: wójta Gminy Poraj –Łukasza Stacherę, przewodniczącego Rady Gminy Poraj – Andrzeja Pawłowskiego, sołtysa i radnego z Choronia – Edwarda Mizerę, dyrektor GOK w Poraju –Magdalenę Ryziuk-Wilk oraz całą zgromadzoną publiczność. Ta wspólnie zaśpiewana pieśń była wykonana dla upamiętnienia 100 Rocznicy Odzyskania przez Polskę Niepodległości. Kolejny wykonawca - Kapela Biesiadna z Choronia swoim występem zachęciła publiczność do wspólnego śpiewania. Swój bogaty repertuar zaprezentował również zespół „Szalona Piątka Plus”.

Gwiazdami wieczoru tegorocznego „Święta ziemniaka” były: znany nie tylko mieszkańcom naszej gminy, zespół „Chłop Polski” oraz zespół „Mejk”, który zgromadził pod chorońską sceną rzesze fanów i zachęcił do wspólnej zabawy. Artyści otrzymali kwiaty „Flower nocy” ręcznie wykonane przez uczestniczki warsztatów artystycznych Centrum Integracji Społecznej w Poraju, które wręczyli: wicewójt Katarzyna Kaźmierczak oraz przewodniczący Rady Gminy – Andrzej Pawłowski. Taneczny klimat w który wprowadziły zgromadzoną publiczność gwiazdy wieczoru podtrzymał DJ Lemi jeszcze przez kilka godzin, grając światowe szlagiery.

Wybory Grocholki i Grochola Roku 2018

Wybór Grochola i Grocholki to już tradycja. W tym roku o tytuł walczyło kilka pań i kilku panów. Szło im naprawdę doskonale, a wybór był bardzo trudny. Wykazali się wiedzą o Choroniu i Dębowcu, tańczyli i pokonywali zadania sportowe, układali hasła reklamujące okolicę. Byli świetni. Jednak wybór musiał zostać dokonany. Od tegorocznych do kolejnych Prażuchów zaszczytnym tytułem „Grocholki Roku 2018” może chwalić się Halinka Kasprzyk, a wśród panów „Grocholem Roku 2018” został Roman Kryst, który zadziwił wszystkich swoją ogromną wiedzą o Choroniu i Dębowcu. Zwycięzcy otrzymali nagrody z rąk wójta Gminy Poraj – Łukasza Stachery i przewodniczącego Rady Gminy – Andrzeja Pawłowskiego.

Nie był to wszak jedyny konkurs tegorocznych „Chorońskich Prażuchów” - należało również wybrać „Króla i Królową Tartego Ziemniaka”. 

Tu korona przypadła Krystynie Resiak z Przybynowa i ochroniarzowi z firmy „Protector”, który nie tylko potrafi zapewnić bezpieczeństwo ale i w ekspresowym tempie przygotować ziemniaki na placki. Gratulujemy!

Specjalne nagrody w postaci pamiątkowych statuetek otrzymali: Andrzej Pawłowski - przewodniczący Rady Gminy Poraj, sołtysi: Dębowca – Anna Ociepkai Choronia – Edward Mizera wraz z Radami Sołeckimi, emeryci z PZERiI Koła Terenowego w Choroniu, KGW z Choronia, Orkiestra Dęta z Choronia, Kapela Biesiadna z Choronia, Dorota Mizera – dyrektor SP w Choroniu, ks. prof. Marian Duda, ks. Jan Lisiecki, OSP w Choroniu jak również Koło Polskiego Związku Pszczelarskiego w Choroniu. 

 

Był też konkurs dla dzieci przygotowany przez Koło Pszczelarzy z Choronia. Najlepsi otrzymali słoiczki z miodem i kubki z pszczelarskimi emblematami, a pozostali nagrody pocieszenia. 

Jednak nie tylko występy artystów oraz liczne gry i zabawy tworzą „Chorońskie Prażuchy”. Najważniejszym punktem programu tego wydarzenia jest zawsze degustacja regionalnych potraw. Podobnie jak w latach ubiegłych, również i w tym roku emeryci z Choronia i Dębowca nie zawiedli. Przygotowali dużo smacznych potraw, na bazie ziemniaka i grochu. Pierwszoplanową potrawą imprezy są oczywiście prażuchy. Przepis na to tradycyjne, ziemniaczane danie, pochodzi właśnie z Choronia i przekazywane jest z pokolenia na pokolenie kolejnym gospodyniom już od XIX wieku. To właśnie na cześć tego przysmaku organizowana jest sierpniowa impreza, która właściwie honoruje kuchnię lokalną. Na wszystkich smakoszy czekały wspaniałe potrawy regionalne, których można było posmakować. Oprócz tradycyjnych pieczonek serwowanych przez Dębowiec, ziemniaczanych prażuchów przyrządzonych przez Basię S., można było także skosztować m.in. cimorajdów (od Hani, Krysi, Halinki, Dzidzi i Ilony, a kręconych przez Edwarda), kapusty z grochem od Janeczki, emeryckiego lecza, placków ziemniaczanych serwowanych przez porajskie KGW Malwy, placuszków z serem od Krysi, oraz pysznych ciast, oczywiście domowego wypieku. Wszystkie te wspaniałe potrawy, znikały w mgnieniu oka, a tłumnie zgromadzeni chętni do degustacji niejednokrotnie musieli obejść się smakiem. Wśród licznych stoisk gastronomicznych, można było także znaleźć kramy z miodem, dowiedzieć się o jego właściwościach a nawet spróbować.

 

Żródło: http://powiatmyszkowski.pl
DODAJ KOMENTARZ
PODAJ WYNIK: 19+5

Zaloguj się lub zarejestruj się jeśli nie masz jeszcze konta. Możesz dodać komentarz jako gość.

Zobacz wszystkie wiadomości →